Lajikokeilu nro 3 : Zumba

LAJIKUVAUS OHJAAJAN KERTOMANA:

Zumba® Fitness on fitnesstanssitunti, missä hiki virtaa ja hymy on herkässä.
Tunnin kulku perustuu erilaisiin lattarimusiikin rytmeihin (mm. cumbia, salsa, reggaeton, rhumba, flamenco, merenque jne. + niiden yhdistelmiin, esim. salsaton).
Näin tuntirakenne sisältää monenlaisia erilaisia askelkuvioita ja rytmityksiä käsiliikkeineen. Zumba® aktivoi keskivartaloa, vatsalihaksia ja nostaa sykettä.
Askelkuvioiden mukaan liikkuminen kehittää tasapainoa, koordinaatio- ja reaktiokykyä, motoriikkaa sekä vähentää lihaskireyksiä (paljon erilaisia ravisteluja). Aerobisena harjoituksena Zumba®-tunti on loistava!

Onko Zumbasta hyötyä jalkapalloilijan fysiikalle?

Mikäli Zumba® kuuluu jalkapalloilijan oheistreeniohjelmaan useamman kerran viikossa, se kehittää kestävyyttä (perus-, vauhti-, nopeus-) tuntirakenteesta riippuen. Zumba®-tunti on myös intervallityyppinen harjoitus.
Zumban® voisi hyvin ajatella kuuluvan jalkapalloilijan omatoimiseen harjoitteluun em. seikkoihin viitaten. Aivojen kehitys jatkuu nuoruus- ja varhaisaikuisuuteen saakka, joten mahdollisimman monipuoliset aisti- liikeärsykkeet ylipäätään vahvistavat hermosolujen välisiä yhteyksiä ja sitä kautta vaikuttavat yksilön motorisiin ja psykomotorisiin taitoihin pelkästään positiivisesti.

Zumban® on kehittänyt kolumbialainen Beto Perez. Zumba® on lisenssilaji, jota saavat ohjata vain koulutetut Zumba®-ohjaajat. Ohjaaja Sarilla on ollut lisenssi (ZIN-ohjaaja; Zumba® Instructor Network) vuodesta 2010.

MEIDÄN KOKEMUS:

Tähän lajikokeiluun päätimme osallistua Opiston "vakiovuorolle". Ryhmä kokoontuu tiitai-iltaisin klo 19:00 koulumme salissa.
Ohjaajana toimi kokenut ryhmäliikuntatuntien vetäjä Puttosen Sari, joka oli todella kannustava.
Musiikki alkoi soida ja tunti starttasi rauhallisesti. Erilaista tässä lajissa oli että ohjaaja ei sanallisesti ohjannut juurikaan askelkuvioita vaan ryhmä seurasi hänen liikkeitään ja pyrki tekemään mallin mukaisesti.
Ensikertalaiselle kuviot eivät olleet tuttuja, eivätkä kovin helppoja. Muu vakioporukka jo selkeästi tunsi osan askelkuvioista entuudestaan. Tästä lajista selkeästi saa tehoja irti eniten käymällä useamman kerran peräkkäin. Lattarimusiikin rytmi kuitenkin sai nopeasti mukaansa ja helpotti liikkeissä mukana pysymistä.
Pikkuhiljaa tunnin edetessä musiikin voimakkuus kasvoi ja samalla myös liikkeiden tehokkuus lisääntyi. Sopivin väliajoin oli pieni hengähdys- ja juomatauko.
Tunti oli yllättävän haastava ja varmasti säännöllisesti harrastettuna kehittää kuntoa, motoriikkaa ja koordinaatiota tehokkaasti. Musiikki ja "tanssimainen" liikuntamuoto teki tunnista hauskan ja se eteni loogisesti. Lopussa tuli vielä rauhallisempi osio, jossa laskettiin ns. kierrokset alas. Ensikertalaisuudesta huolimatta porukkamme pysyi mielestäni hienosti ryhmän mukana. Hymy oli zumba tunnilla herkässä ja hiki saatiin pintaan.
Erittäin kiva laji niille, jotka pitävät ryhmässä liikkumisesta!

TYTTÖJEN TIUKKA TUOMIO:








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lajikokeilu nro 2. Syvänveden vesijumppa

Lajikokeilu nro 4 : Itsepuolustuslajit

Lajikokeilu nro 1 Laser tag